İşyerlerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Bilgilendirme Rehberi

Yayına Hazırlayan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Çalışma Genel Müdürlüğü

 

İnönü Bulvarı No: 42

06520 Emek / ANKARA

Telefon: 0.312 212 03 58  -  296 63 23 - 24

Faks: 0.312 212 07 81

 

www.cgm.gov.tr

 

Editör

Ebru Öztüm TÜMER

 

Katkı Veren Kurumlar

Türkiye İnsan Hakları Kurumu

Devlet Personel Başkanlığı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu

 

Tasarım

mtr tanıtımgörsel hizmetler

 

Baskı

Özel Matbaası

 

Mayıs 2013, Ankara

 

* Bu Rehberin onaylanmasına ve yayınlanmasına, Psikolojik Tazicle Mücadele Kurulunun 8/5/2013 tarihli toplantısındakarar verilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
TİHK

 


 

 

 

SUNUŞ      ................................................................................... 7

 

 

GİRİŞ.......................................................................................... 8

 

 

İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBING)...........................10

Tanımı          ........................................................................10

Unsurları     ........................................................................10

Psikolojik Taciz Olmayan Durumlar.....................................11

 

 

İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZLE BENZERLİK GÖSTEREN

KAVRAM VE DURUMLAR  .........................................................12

Genel Olarak.......................................................................12

İşyerinde Çatışma...............................................................12

İşyerinde Şiddet..................................................................12

İşyerinde Kabalık................................................................13

İşyerinde Cinsel Taciz..........................................................13

 

 

İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ TÜRLERİ  ................................14

Dikey (Hiyerarşik) Psikolojik Taciz......................................14

Yatay (Eşitler Arası) Psikolojik Taciz....................................14

 

 

İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ SÜRECİ...................................15

KritikOlaylar.......................................................................15

İşyerinde Psikolojik Taciz ve Damgalama  ..........................15

YönetiminDevreye Girmesi................................................16

İşten Ayrılma.....................................................................16

 

 

İŞYERLERİNDE UYGULANAN PSİKOLOJİK TACİZİN TARAFLARI.....17

Psikolojik Taciz Mağdurları................................................17

Psikolojik Taciz Uygulayıcıları..............................................17

Psikolojik Taciz İzleyicileri...................................................18


 

 

İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK ÖNERİLER                 ...................................................................22

Bireysel Mücadele Önerileri...............................................22

Kurumsal Mücadele Önerileri............................................22

 

 

EK-1: YARGITAY KARARLARI.........................................................24

 

 

EK-2: MEVZUAT      ........................................................................29

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu.........................................29

4857 sayılı İş Kanunu..........................................................30

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu..................................31

2011/2 sayılı İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi Genelgesi.........................................................32

 

 

EK-3: İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZİN MALİYETLERİ....................33

 

 

EK-4: ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İLETİŞİM MERKEZİ

ALO 170 VERİLERİ  ........................................................................34


 

 

Sunuş

 

 

 

Tümkültürlerdeveülkelerde,yaş,cinsiyet,kıdem,hiyerarşikkonumayrımıolmadan çalışanlarınkarşılaşmasımuhtemelbirişyerisorunuolanişyerlerindepsikolojiktaciz (mobbing), iş ahlakına aykırı sistematikyürütülen tutum ve davranışlar bütünüdür.

 

Çalışmahayatını düzenleyici,işçiveişverenilişkilerindeçalışmabarışının sağlanmasınıkolaylaştırıcıvekoruyucuönlemleralma,çalışmahayatındakimevcut vemuhtemelsorunlarıveçözümyollarınıaraştırma görevibulunanBakanlığımız, günümüzdehembireyselhemdekurumsaldüzeydebirsorunhalinegelenpsikolojik taciz konusunda da çalışmalar yürütmeye başlamıştır.

 

19 Mart 2011 tarih ve 27879 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi (Mobbing)” Başbakanlık Genelgesinin dördüncü, beşincivesekizincimaddeleriBakanlığımızaaçıkçagörevleryüklemiştir. ALO170 üzerindenpsikologlarvasıtasıylaçalışanlarayardımvedesteksağlanması,Psikolojik TacizleMücadeleKurulununoluşturulmasıileeğitim vebilgilendirmetoplantıları düzenlenmesi, Bakanlığımızın başlıca sorumluluk alanları olarak belirlenmiştir.

 

Söz konusu Genelge kapsamında, psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla,öncelikleÇalışmaveSosyalGüvenlikBakanlığıİletişimHattıolanALO

170üzerindenPsikolojikTacizkonusundaçağrılaralınmayabaşlanmıştır. Alınanbu çağrılaracevapvermeküzerepsikologlarkonuhakkındaeğitilmişvehattıarayanlara yardımcıolmaküzeregörevlendirilmiştir.Sözkonusupsikologlarhattı arayanları konu hakkında bilgilendirme, işyerinde psikolojik tacize uğradığını düşünenlere psikolojikdestek verme, onlarıyönlendirme,şikayetleridinlemegörevleriniyerine getirmeyebaşlamışlardır.

 

Bununla birlikte, 21/5/2012 tarihli Bakanlık Oluru ile “Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu”oluşturulmuştur. Söz konusuKurul,“İşyerlerindePsikolojikTacizin ÖnlenmesiGenelgesiUygulamaEylemPlanı(2012-2014)”hazırlayarakçalışmalarına başlamıştır.

 

Buçalışmalarkapsamındasosyaltaraflarveilgilikuruluşlarıntemsilcilerininkatkıları ilehazırlananİşyerlerinde PsikolojikTaciz (Mobbing)BilgilendirmeRehberinin işyerlerinde çalışmabarışınakatkı sağlamasını,çalışanlara ve işverenlere faydalı olmasını umut ediyorum.

 

 

 

 

Ali Kemal SAYIN

Müsteşar Yardımcısı


 

 

Giriş

 

1]Günlükhayatın önemlibirkısmıişyerindegeçmekteveinsanlarailelerinden, arkadaşlarındandaha fazla iş arkadaşlarıyla vakit geçirmektedirler. İş hayatı kendi içerisinde rekabet, kar baskısı, stres, kişisel hırslar vb. hususları barındırmaktadır.

 

2]Kamukurumlarındave özelsektörde çalışmailişkilerinive mağdurunsağlığını olumsuz yönde etkileyen, işyerinin ve çalışanlarınverimini düşüren “psikolojik taciz”;tekbirnedenleaçıklanamayacakkadarkapsamlıvekarmaşıkbirsüreçtir. İşyerlerindepsikolojiktaciz,kişiliközellikleri,mağdurunişkonumu,örgütsel ve sosyo-ekonomik koşulların etkileşimi sonucu ortaya çıkan ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkça kamuoyu gündemine gelen bir işyeri sorunudur.

 

3]  Çokyaygınbirişyerisorunuolarakbilinen“PsikolojkTaciz(Mobbing)”olaylarını engellemek, toplumun bilinçlendirilmesinisağlamak amacıyla tüm çalışanları kapsamaküzere“İşyerlerindePsikolojikTacizin(Mobbing)Önlenmesi”konulu

2011/2sayılıBaşbakanlıkGenelgesi19Mart2011tarihlive27879sayılıResmi

Gazete’de yayımlanmıştır.

 

4] Söz konusu Genelgenin 5 inci maddesi gereğince; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıbünyesinde,siviltoplumkuruluşlarıveilgilitarafların katılımıyla “PsikolojikTacizleMücadele Kurulu”oluşturulmuştur.Kurul,çalışanların uğradığıpsikolojiktacizolaylarınıizlemek,değerlendirmekveönleyicipolitikalar üretmekle görevlendirilmiştir.

 

5] “PsikolojikTacizle Mücadele Kurulu”, Çalışmave SosyalGüvenlikBakanlığı Çalışma Genel Müdürü başkanlığında, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Devlet Personel Başkanlığı, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN ve KESK’inGenelSekreterlerininkatılımı ileyıldaikikereolağan,gereklihallerde olağanüstü toplanmaktadır.

 

6] Kurul, işyerlerinde psikolojik tacizin önlenmesine yönelik olarak ülke çapında politikalarınbelirlenmesinekatkısağlamak,eğitimvebilgilendirmefaaliyetlerini koordineetme,ihtiyaçduyulankonulardaaraştırma veincelmeyapma/ yaptırma,rapor,rehbervebilgilendirmedokümanlarıhazırlamavekamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir.

 

7] “Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu”, “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi GenelgesiUygulamaEylemPlanı(2012-2014)’nıhazırlamıştır. EylemPlanı, “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesine İlişkin Kurumsal Kapasite Çalışmaları”,“İşyerlerindePsikolojikTacizinÖnlenmesineİlişkinEğitim ve FarkındalıkArtırmaÇalışmaları”,  “İşyerlerindePsikolojikTacizinÖnlenmesine


 

 

İlişkin Veri Toplama, İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları” ve “İşyerlerinde PsikolojikTacizinÖnlenmesineİlişkinMevzuatGeliştirme Çalışmaları”başlıklı dört öncelik alanından oluşmaktadır.

 

8] “İşyerlerinde   Psikolojik   Tacizin   Önlenmesine   İlişkin   Kurumsal   Kapasite Çalışmaları”ve“İşyerlerindePsikolojikTacizinÖnlenmesineİlişkinEğitim ve FarkındalıkArtırmaÇalışmaları”başlıklıöncelikalanlarıkapsamındaişyerlerinde psikolojiktacizinönlenmesihususundafarkındalıkartırmak vekişilerinbu konuda bilgilendirilmelerini sağlamak üzere rehber hazırlanması için çalışma grubu oluşturulmuştur.

 

9]  SözkonusuçalışmagrubuÇalışmaveSosyalGüvenlikBakanlığıÇalışmaGenel Müdürlüğü, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Devlet Personel Başkanlığı, TİSK, TÜRK-İŞ,HAK-İŞ,DİSKtemsilcilerininkatılımı ileçalışmalarınıtamamlamışve “İşyerlerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Bilgilendirme Rehberi”ni hazırlamıştır.

 

10] Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu’nca hazırlanan ve ülkemizde konu ile ilgili farkındalığınartırılmasınınvekişilerinbualandabilgilendirmelerininamaçlandığı buRehberde; işyerlerinde uygulananpsikolojiktacizintanımı, psikolojiktacizle benzerkavramvedurumlar,psikolojiktacizintürleri,süreci,tarafları ilekişiler, işyerlerivetoplumaolasıetkilerineyerverilmektedir.Konuylailgiliyargıkararları, mevzuat ve ALO 170 verileri ise rehber ekinde paylaşılmaktadır.

 

 

 

 


 

 

[1] İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBING)

 

 

1.1. Tanımı

1)  İşyerlerindebirveyabirdenfazlakişitarafından diğerkişiyadakişilereyönelik gerçekleştirilen, belirlibirsüresistematikbiçimdedevameden,yıldırma, pasifize etmeveyaiştenuzaklaştırmayıamaçlayan;mağduryadamağdurların kişilik  değerlerine,  mesleki  durumlarına,  sosyal  ilişkilerine  veya  sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünüdür.

 

 

1.2. Unsurları

1) İşyerindekarşılaşılanhertürlüolumsuzdavranışpsikolojiktacizolarak algılanmamalıdır. İşyerlerinde psikolojik tacizden söz edebilmek için bazı unsurları içermesi gerekmektedir.

2)  İşyerlerinde psikolojik taciz aşağıdaki unsurları içermelidir:

•   İşyerinde gerçekleşmelidir.

•   Üstlertarafındanastlarınauygulanabileceğigibi,astlarıtarafındanüstlerine de uygulanabilir ya da eşitler arasında da gerçekleşmesi mümkündür.

•   Sistemli bir şekilde yapılmalıdır.

•   Süreklilik kazanmış bir sıklıkla tekrarlanmalıdır.

•   Kasıtlı yapılmalıdır.

•   Yıldırma, pasifizeetme ve işten uzaklaştırmaamacında olmalıdır.

•   Mağdurunkişiliğinde,meslekidurumundaveyasağlığındazararortaya çıkmalıdır.

•   Kişiye yönelik olumsuz tutum ve davranışlar gizli veya açık olabilir.


1.3. Psikolojik taciz olmayan durumlar

1)  İşyerlerindepsikolojiktacizolgusubazıdurumlardadiğerolumsuzdavranışlarla karşılaştırılabilmektedirancak bunlar psikolojik taciz değildir.

2)  Farklıhukukinitelikvesonuçlariçerdiğinden fizikselşiddet,cinsel tacizve/veya hakaret niteliğindeki davranışlar,

3)  Arizi,tekseferlikyadabirdençoktekrarlansabilestresevedoğalişyoğunluğuna bağlanabileceksüreklilikarzetmeyenolumsuztutum,davranış,tartışma ve çekişmeler,

4) İşyeridışındagerçekleşentutumvedavranışlarilebenzeriuyuşmazlıklar işyerlerinde psikolojik taciz olarak değerlendirilmez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

[2]İŞYERLERİNDEPSİKOLOJİKTACİZLEBENZERLİKGÖSTERENKAVRAMVE DURUMLAR

 

 

2.1.  Genel olarak

 

1)  İşyerlerinde  psikolojik  taciz,  bazen  farklı  amaçlarla  kullanılmakta  bazen  de farklı kavramlarla benzerlik göstermektedir. Gerek işveren, gerekse çalışan tarafından kötüniyetlikullanımaaçıkolanişyerlerindepsikolojiktaciz,çok yönlü değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

 

2)  İşyerlerindepsikolojiktacizioluşturanherbireylemin,esasengünlükilişki, sorunyadaçatışmaların sonucuolarakortayaçıkabildiğidikkatealındığında, işyerlerinde  psikolojik  taciz  eylemleri  ile  günlük  iletişimsorunlarının  ya  da benzer olumsuz ilişkilerin birbiriyle sıkça benzerlik taşıdığı görülebilmektedir.

 

3)  Bazıolaylardakişininbireyselözellikleri,ailevesosyalyaşamınınişyaşamına etkileri baskın hale gelmekte, özellikle hassasiyet taşıyan bireyler açısından işyerinde karşılaşılanher olumsuz durum, davranış ya da sürecin kendisine yöneltilmişbir psikolojik taciz olduğu iddia edilebilmektedir.

4)  Bireyinkendihatayadakusurlarınıngündemegeldiğibazıdurumlardaise psikolojik taciz iddiası bir çeşit “savunma aracı” olarak kullanılabilmektedir.

5)  Psikolojiktacizolaylarınınbazılarıise,birişyeri/işverenpolitikasıolarakkarşımıza çıkabilmektedir.İşsözleşmesininişverentarafındanfeshihalindeortayaçıkacak maliyetlerdenkurtulmakisteyen kimiişverenler, çalışanıpsikolojikyönden yıpratarakkendiisteğiileiştenayrılmasınısağlamayolunutercihedebilmektedir.

6)  Buçerçevedeişyerindepsikolojiktacizlesıkçakarıştırılanişyerindeçatışma, işyerinde şiddet, işyerinde kabalık, işyerinde cinsel taciz gibi bazı olguların açıklanması gerekmektedir.

 

 

2.2. İşyerinde çatışma

1) İşyerindeçatışma,ikiveyadahafazlakişiyadagruparasındakiçeşitli sebeplerden doğan anlaşmazlıklarıifade etmekte, kişiliği hedef almamakta, esasen işin yapılış şekli üzerindeki fikirayrılıklarına odaklanmaktadır.

2)  İşyerindepsikolojik tacizdeiseanlaşmazlığın görünümüahlakdışı yadakişiliğe yönelik haksız ve olumsuz davranışlar şeklinde ortaya çıkmakta, bu davranışlar süreklilik göstermekte ve sonuçları mağdur açısından ağır olmaktadır.

 

 

2.3. İşyerinde şiddet

1)   İşyerinde şiddet, saldırı, fiilitaciz, tehdit, eşyaya zarar verme gibi suç oluşturan davranışlardan oluşmaktadır.


 

 

2)  İşyerindepsikolojiktacizdavranışlarıisefizikselolmayıpçoğunluklapsikolojik olarak gerçekleşmektedir.

 

 

2.4. İşyerinde kabalık

1) İşyerinde   kabalık,       işyerinde   çalışanların   birbirleriyle   iletişiminde  ve davranışlarındaasgari saygı kurallarına dikkat etmelerini ifade etmektedir ve işyerinde psikolojik tacizle en fazla karıştırılankavramlardan biridir.

2)  İşyerindekabalıkkavramı,işyerindepsikolojiktacizdendahagenelbirdavranış biçimini ifade etmektedir.

 

 

2.5.  İşyerinde cinsel taciz

1)  İşyerinde cinsel taciz, sınır ve kapsamı tam olarak belirlenemese de sonuçları dahasomutbirkavramdır.Çoğukezcezaisoruşturma ve yargılamalarakonu olabilmektedir.

2) İşyerindecinseltacizinişyerindepsikolojiktacizlebirliktegerçekleştiğiağır örnekler de söz konusu olabilmektedir.

 

 

 

 

 

 


 

 

[3] İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ TÜRLERİ

 

 

1)  İşyerlerinde  uygulanan  psikolojik  tacizi  dikey  ve  yatay  olarak  ikiye  ayırmak mümkündür.

 

 

3.1. Dikey (Hiyerarşik) psikolojik taciz

 

1)  Dikeypsikolojiktaciz,üstlerdenastlarayadaastlardanüstleredoğruyönelen, aynı zamanda iki yönlü de olabilen psikolojik taciz türüdür.

 

2)  Dikeypsikolojiktacizinyukarıdanaşağıyaveaşağıdanyukarıyaolmaküzereiki türü bulunmaktadır.

 

3)  Yukarıdanaşağıyadoğrupsikolojiktaciz,biramirinastlarınayönelikolarak uyguladığı davranışlar bütünüdür.

 

4)  Aşağıdan yukarıya doğru psikolojik taciz ise astların bireysel olarak veya birlikte hareket ederek amirlerine/ uyguladığı davranışların bütünüdür.

 

 

Yukarıdan

Aşağıya

 

 

 

 

Aşağıdan

Yukarıya

 

 

 

3.2.  Yatay (Eşitler Arası) psikolojik taciz

 

1)  Yatay  psikolojik  taciz,  aynı  düzeyde  veya  aynı  hiyerarşik  grupta  olanların birbirlerine karşı uyguladıkları davranışların bütünüdür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
EşitlerArası

 


 

 

[4] İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ SÜRECİ

 

 

1) Rahatsızedicidavranışlarlakendinigösteren,zamanlaşiddetiniartıranve mağdurunsistematikolarakolumsuzdavranışlarınhedefine geldiğisüreçdört aşamalıdır.

 

 

4.1. Kritikolaylar

 

1)  İşyerindekitetikleyiciolayçoğukezişyerindeyaşananbirçatışmadır.İşyerinde artan  ve  süreklilik  gösteren  bir  çatışma,  psikolojik  taciz  olarak  görülebilir. Buaşamadaçatışma, henüzişyerindepsikolojiktacizdeğildiramaişyerinde psikolojik taciz sürecine dönüşebilecek bir potansiyel taşıyabilir. Bir çatışmanın nasıl işyerinde psikolojik taciz durumuna dönüştüğüne ilişkin pek fazla şey bilinmez.

 

 

4.2. İşyerinde psikolojik taciz ve damgalama

 

1)  Bu  aşamada  günlük  hayattaişyerinde  psikolojik  taciz  olarak  algılanmayacak davranışlarsüreklivesistematik birhalalır.Budavranışlarbirsüresonrahedef seçilen kişiye yönelik olarak saldırgan ve cezalandırıcı bir şekilde yapılır. Hedef seçilen kişi hakkında yönetimeşikâyetler gitmeye başlar.

 

 

 

 

 


 

 

4.3. Yönetimindevreye girmesi

 

1)  Buaşamada,yönetimhedefseçilenkişihakkındadahaöncedensöylenenler nedeniylebirönyargıyasahiptir.Yönetimdekiler,mağdurhakkındaortayaatılan haksızsuçlamaveyargılarıkabuleder,budurumişmevzuatınınuygulanmasında, mağdurun haklarının ihlal edilmesi olasılığını güçlendirir.

 

2)  Bu  aşamada,  yönetimve  mağdurun  meslektaşları  işyerinde  psikolojik  taciz sürecini  açıklamada  objektifolay  ve  durumlar  yerine  kişisel  faktörleri  esas almayabaşlar.Ancak,  yönetim, işyerindepsikolojiktacizileilgilisorumluluğu almak istemeyebilir.

 

 

4.4. İşten ayrılma

 

1)  Buaşamadakişininişinesonveriliryadakişikendiisteğiyleiştenayrılırhatta kişininemeklilikzamanıgelmedenönceçalışmahayatındanayrılmasısözkonusu olabilir. Mağdurun tıbbiya da psikolojik yardıma gereksinimi ortaya çıkabilir.

 

 


 

 

[5] İŞYERLERİNDE UYGULANAN PSİKOLOJİK TACİZİN TARAFLARI

 

 

1)İşyerindepsikolojiktacizsüreciiçinderolalantarafları işyerindepsikolojiktaciz mağdurları,işyerindepsikolojiktacizuygulayıcıları(zorba)veişyerindepsikolojik taciz izleyicileri olmak üzere üç farklı grupta toplamak mümkündür.

 

2)  Çalışma hayatındaher çalışan bu üç rolden birini oynamaya adaydır.

 

 

5.1. Psikolojik taciz mağdurları

 

1)  İşyerindepsikolojiktacizemaruzkalantaraf“işyerindepsikolojiktacizmağduru”

olarak anılır.

 

 

 

5.2. Psikolojik taciz uygulayıcıları

 

1) İşyerlerindepsikolojiktacizuygulayankişiiçin“işyerindepsikolojiktaciz uygulayıcısı, tacizci ya da zorba” ifadeleri kullanılmaktadır.

 

2) İşyerlerinde  psikolojik  taciz  uygulayıcısının  kişilik  özelliklerini  belirleyen sistematikbirçalışmabulunmamasınarağmenbazıaraştırma sonuçlarında tacizcilerin ortak bazı kişilik özellikleri ortaya çıkarılmıştır.

 

3)  Bukişilerin ortaközelliklerini genellikleilgi görmekisteyen,zayıfkişilikli, övgüye aşırıihtiyaç duyan,silikkarakterli,suçlayıcı,yargılayıcı,güçtenhoşlanan, çalışanlarımotive edemedikleriiçinonlarıkontrolaltına almayaçalışankişiler olarak tanımlamak mümkündür.


 

 

 

5.3. Psikolojik taciz izleyicileri

 

1)  İşyerlerindepsikolojiktacizhernekadarmağdurvetacizciarasındageçenbir süreç olarak ele alınsa da, zamanla sürece dahil olan kişiler olabilir.

 

2)Busürece doğrudankarışmayanancak birşekildesürecialgılayan,sürecin yansımalarınıyaşayan kişilere “izleyiciler, seyirciler, tanık olan taraf” denilmektedir.

 

3)  Bukişiler,çalışmaortamındameydanagelenpsikolojiktacizolgusununfarkına vardıkları andan itibarenizleyici olarak nitelendirilirler.

 

 


 

 

[6] İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZİN ETKİLERİ

 

 

1)  İşyerlerinde uygulanan psikolojik tacizin sadece mağdura olumsuz etkisi yoktur; mağdurunyanındaailesine,işyerine,toplumaveülkeekonomisinedemuhtemel olumsuz etkileri vardır.

 

 

6.1. Mağdura olan muhtemel etkileri

 

1)  İşyerlerindepsikolojiktacizinmağdurbireyüzerindeyarattığıetki,psikolojik tacizinaşamaları    vebireyinkişiselözelliklerinedeniylefarklısonuçlarortaya çıkarabilmektedir.

 

2)  İşyerlerindepsikolojiktacizgenelolarakmağduraçısındanfizikselvezihinsel rahatsızlıklara, davranış bozuklularına, sosyal sorunlara ve ekonomik zarara neden olmaktadır.

 

3)  Uyku  bozuklukları,  ağlama  nöbetleri,  konsantrasyon  bozukluğu,  gerginlik  ve öfke, alınganlık,yüksektansiyon,kalıcıuykubozuklukları,midevebağırsak sorunları,aşırıkiloalmaveya verme, alkolveya ilaç(madde)bağımlılığı,tedavi masrafları, işyerindenkaçmaveyauzaklaşma(sıksıkgeçkalma,sıkçakullanılan hastalık izinleri), şiddetli depresyon, panik ataklar, kalp krizleri ve diğer ciddi hastalıklar, kazalar, üçüncükişiye yönelikşiddet, intihargirişimleribuetkilerden bazıları olarak sayılabilir.

 

 


 

 

 

 

Üçüncü Kişiye Yönelik Şiddet

 

 

Kazalar

 

 

 

DiğerCiddi

Hastalıklar

 

İntihar

Girişimleri


Ağlama

Nöbetleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
MOBBİNG

 

 

 

Gerginlik veÖfke

 

 

 

 

KalıcıUyku Bozuklukları

 

 

AşırıKilo Alma veya Verme

 

 

Alkolveya ilaç(madde) bağımlılığı


 


 

Kalp

Krizleri

 

 

 

Panik

Ataklar

 

 

 

Şiddetli

Depresyon


SıkGeç

Kalma,

SıkHastalık

İzinleri


 

 

Şekil1:İşyerlerindePsikolojikTacizinEtkileri


 

 

6.2. İşyerine olan muhtemel etkileri

 

1) İşyerlerindepsikolojiktacizinmağduraolanmuhtemeletkilerininyanında işyerleri üzerinde de olumsuz etkileri vardır.

 

2)  İşyerlerifarklısektörelkoşullarda,farklıbüyüklüklerdevefarklıüretimmodelleri ile faaliyetlerini sürdürmektedirler. Dolayısıyla psikolojik taciz iddialarının gündeme gelmesi işyerleri üzerinde farklı etkiler yaratmaktadır.

 

3)  İşyerlerindepsikolojiktaciziuygulayanlarınvemağdur/mağdurlarınperformans ve verimlilikleri ile işe ayırdıkları zamanda önemli kayıpların meydana gelmesininyanındaişletmeyeolandiğermuhtemeletkileriiseaşağıdakişekilde sıralanabilir:

 

•   İşyerinin genel verimliliği olumsuz etkilenir.

 

•   Çalışma   ilişkileri   ve   barışı   bozulur,   çalışan   ve   yöneticiler   arasında uyumsuzluklar başlar.

 

•   Devamsızlıklarda, izinlerde ve sağlık raporlarında artışgörülür.

 

•   Örgütsel bağlılığın azalmasına/yok olmasına yol açar.

 

•   Yeterlilik ve tecrübe sahibi çalışanların kaybedilmesine yol açar.

 

•    İşgücü devrini yükseltir.

 

•   Konununişyeridışınataşınmasıhalindekurumunsaygınlığıvemarkadeğeri zarar görür.

 

 

6.3. Mağdurunun ailesine olan muhtemel etkileri

 

1)  İşyerlerindeyaşananpsikolojiktacizsürecikişininsadeceişyerindekihuzurunu ve verimliliğini olumsuz etkilemez, kişinin özel yaşamı üzerinde etki yapar.

 

2)  Mağdurunişyerindeyaşadığısorunlarsonucundakarı-kocaveebeveyn-çocuk ilişkilerinin,hattaçocuklarınpsikolojikgelişimlerinindeolumsuzetkilemektedir. İşyerinde uygulananpsikolojik taciz nedeniyle aileler de bireyler gibihem psikolojikhem  de  ekonomikaçıdanyüksekmaliyetlerödemekdurumunda kalabilmektedir.

 

3)  Busüreiçinde,aileüyelerininişyerindepsikolojiktacizemaruzkalanbireyin durumunu anlaması ve destek olması çok önemlidir.

 

 

6.4. Topluma olan muhtemel etkileri

 

1)İşyerlerinde uygulananpsikolojiktacizçalışmailişkilerinibozmakta, toplum içinde mutsuz bireyler ve ailelerin oluşmasına yol açmaktadır.

 

2)  İşyerlerindepsikolojiktacizmağdurunundoktormuayenesi,tahlillergibisağlık


 

 

harcamalarıartmakta; sağlıkkontrollerindeharcananzamannedeniyleüretim süreçlerinde verimlilik kayıpları yaşanmaktadır. Dolayısıyla, işyerinde psikolojik taciz mağdurun toplumlailişkisinizedelemekte, işverene ve devlete yük getirmektedir.

 

 

6.5. Ülke ekonomisine olan muhtemel etkileri

 

1)  İşyerlerindepsikolojiktacizinortaveuzunvadedetoplumaveekonomiyezarar verdiği yapılan çeşitli araştırmalardaortaya konmuştur.

 

2) UluslararasıÇalışmaÖrgütü(ILO)’nün2000yılınınEkimayındayayımladığı rapora göre, Almanya’daheryılpsikolojiksağlıkproblemlerinedeniylealınan izinler 2.2 milyon dolar maliyete neden olmaktadır.

 

3)  Almanya’dayapılanbiraraştırmaya göre,1.5milyonçalışanişyerindepsikolojik tacizemaruzkalmaktadır.İşyerindeyaşananpsikolojiktacizekonomikbakımdan yaklaşık olarak 13 milyar Euroluk zarara sebebiyet vermektedir.

 

4)  Alman  Federal  Çalışma  Bakanlığı  verilerine  göre  ise  intiharlarınyüzde  10’u işyerinde psikolojik taciz nedeniyle gerçekleşmektedir.

 

5) BirleşikKrallıkSağlıkveGüvenlikBakanlığı’nınyayınladığıbirraporagöre işyerinde psikolojik taciz gibi işyeri sorunlarınınneden olduğu iş stresinin ülke ekonomisine yıllık maliyetiyaklaşık 4 milyar sterlindir.

 

6)  Leymann’ınİsveç’teyaptığıbiraraştırmaya göre,işyerindepsikolojiktacizinkişi başına düşen maliyeti30.000 ile 100.000 dolar civarındadır.

 

 


 

 

[7] İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK ÖNERİLER

 

 

1)  İşyerlerindepsikolojiktacizekarşıbireyselveişletmebazındabazıönlemler almak mümkündür.

 

 

7.1. Bireysel mücadele önerileri

 

(1)İşyerlerinde  psikolojik  tacize  maruz  kaldığını  düşünen  kişi  öncelikle  içinde bulunduğu durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirmelidir.

 

(2)Kişiyaşanılansürecinişyerindepsikolojiktacizolduğuyönündekanaatevarırsa aşağıda belirtilenhususlara dikkat etmelidir.

 

•   Kişi, öncelikle çatışmadankaçınılmalı ve sakin olmaya gayret etmelidir.

 

•   Psikolojiktacizüstyönetimtarafındangerçekleştirilmiyorsakonuyuüst yönetimeuygun bir şekilde iletmelidir.

 

•   Psikolojik tacize uğradığını kanıtlayacak yazışma, not, mesaj, e-posta gibi bilgi ve belgeleri saklamalıdır.

 

•   Yaşanılan psikolojik taciz sürecine ilişkin günlük tutmalıdır.

 

•   Yaşanılansüreceşahitolan/olabilecekçalışmaarkadaşlarıilegörüşmelidir.

 

•   Kişi, üyesi olduğu sendikadan destek talep etmelidir.

 

•   ÇalışmaveSosyalGüvenlikBakanlığınınİletişimMerkeziAlo170’iarayarak, işyerlerinde psikolojik taciz konusundauzman psikologlardan destek almalıdır.

 

•   Kişi, ihtiyaçduyduğunda tıbbive hukuki destek almalıdır.

 

•   İşyerlerinde psikolojik tacize maruz kalan kişi sorunu işyerinde çözemediği takdirde konuyu yargıya taşımalıdır.

 

 

7.2. Kurumsal mücadele önerileri

 

1)  İşyerlerininsektörelfarklılıkları,nitelikvenicelikitibariylefarklıözellikleresahip olmasıvefarklıüretim yöntemlerikullanarakfaaliyetlerinisürdürüyorolmaları nedeniyle psikolojik tacizle mücadele yönetmeleri farklılık gösterir.

 

2)  İşyerleri,işyerindepsikolojiktacizinunsurlarınınortayaçıkmasıhalinde,konu hakkında bilgi sahibiolmalı ve kurumsal yapılarınıbu tür uygulamalara karşı korumaaltınaalmalıdırkikamuoyundakiitibarları vemarkadeğerlerinizarara uğratmasın.


 

 

3)  Psikolojiktacizin  işyerlerindeyaşanmamasıve/veyaönlenmesiiçinaşağıda belirtilentedbirleri öncelikle hayata geçirilmelidir. 2

 

•   İşyerleri, psikolojik tacizi önleyici politikalargeliştirmelidir.

 

•İşyerlerindepsikolojiktacizlekonusundatehlikeleri anlatanbroşürler dağıtılmalı, işçilereveyöneticilereyönelikeğitimvebilgilendirme çalışmalarının yapılmalıdır.

 

•   İşyerleri,kendiişletmeyapısınauygunolarak,psikolojiktacizolaylarının incelenmesiiçinyöntemlergeliştirmeli,işyerindepsikolojiktacizeteşebbüs eden kişiler için disiplin cezaları ve rehabilitasyon önlemleri alınmalıdır.

 

•   İşyerlerinde psikolojiktaciz şikâyetleri dikkate alınmalıve adilçözüm yolları geliştirilmelidir.

 

•   İşyerlerinde psikolojik tacizi önlemek için alınacak tedbirlerde, bu yöndeki iddialarınaraştırılması vesoruşturulmasında“gizliliğinkorunmasına”özel hassasiyet gösterilmelidir.

 

•   Topluişsözleşmesi, işsözleşmesi veya işyeri yönetmeliklerine konuylailgili hükümler konulmalıdır.
2    Özel sektör işyerleri a&



Makaleler